Επιστημονικές Διακρίσεις

Βράβευση Δ. Βλασσόπουλου από τη Society of Rheology των ΗΠΑ

Το Bingham Medal της Society of Rheology των ΗΠΑ για το 2019 απονέμεται στον Καθηγητή του Τμήματός μας, Δημήτρη Βλασσόπουλο.

Το Bingham Medal καθιερώθηκε προς τιμήν του Eugene C. Bingham για να τιμούνται Επιστήμονες της ρεολογίας που έχουν κάνει «outstanding contributions to the field of rheology».

Το Bingham Medal απονέμεται στον κ. Βλασσόπουλο για «outstanding achievements in the field of experimental soft matter rheology; including revolutionary discoveries in the key areas of polymer blends, branched and ring polymers, and soft colloids; and for the development of powerful rheometric and rheo-optical tools». Η τελετή απονομής θα γίνει κατά τη διάρκεια του 91ου Ετησίου Συνεδρίου της Society of Rheology που θα λάβει χώρα στις 20-24/10/2019 στο Raleigh της North Carolina.

Η Πρόεδρος Καθ. Α. Μητράκη, εκ μέρους του Τμήματος, συγχαίρει Θερμά το Δημήτρη Βλασσόπουλο για την εξαιρετικά τιμητική διάκριση και του εύχεται ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον!

Ο Κοσμήτωρ της Σχολής, Καθ. Ν. Χανιωτάκης, επισημαίνει ότι η απονομή του μεταλλείου Bingham στον Δ. Βλασσόπουλο είναι μια κορυφαία διάκριση τόσο για τον ίδιο, όσο και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιες διακρίσεις των καθηγητών μας είναι λαμπρή απόδειξη του επιπέδου του Πανεπιστημίου Κρήτης και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για επίτευξη υψηλοτέρων επιπέδων αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, επιτυχίες όπως αυτή του κ. Βλασόπουλου συνεισφέρουν σημαντικά στην αναρρίχηση του Τμήματός του (Τ.Ε.Τ.Υ.) σε πολύ υψηλά επίπεδα στις λίστες αξιολόγησης, όπως αυτή του QS University Rankings, στην οποία το ΤΕΤΥ συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και κατατάσσεται σε πολύ υψηλή θέση (351-400) παγκοσμίως. Εκ μέρους της Σχολής, ο Κοσμήτωρ συγχαίρει τον κ. Βλασόπουλο, τους συνεργάτες του και όλους τους καθηγητές του ΤΕΤΥ.

Διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατάταξη των Πανεπιστημίων στον κλάδο "Materials Science"

QS World University rankings in materials science

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμπεριελήφθηκε πρώτη φορά το έτος 2019 και κατατάχθηκε στις θέσεις 351-400 παγκοσμίως στον κλάδο "Materials Science", στην κατάταξη QS Rankings. Η συγκεκριμένη κατάταξη ανακοινώθηκε από έναν από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης Πανεπιστημίων, τον Quacquarelli Symonds (QS).

Διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατάταξη των Πανεπιστημίων στον κλάδο "Engineering & Technology"

Times Higher Education

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έτος 2019 κατατάσσεται στις θέσεις 301-400 στον κλάδο "Engineering & Technology" στην κατάταξη World University Rankings. Η συγκεκριμένη κατάταξη ανακοινώθηκε από έναν από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης Πανεπιστημίων, τον Times Higher Education (THE).

Αποτελεί επιτυχία της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, με σημαντική συνεισφορά του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

Ένας διακεκριμένος νέος επιστήμονας στο Τμήμα μας

Costas Stoumpos' headshot
(Φωτογραφία: © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.)

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Δρ. Κώστας Στούμπος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα στο Τμήμα μας ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Επιστήμη Νανοϋλικών.

Ο Καθ. K. Στούμπος είναι ειδικός στα υλικά για μετατροπή της ηλιακής ενέργειας όπως και στην κατασκευή ηλιακών κυττάρων χαμηλού κόστους. Έχει τιμηθεί το 2015 με το βραβείο "Omar Farha" του Northwestern University (USA) και συμπεριλαμβάνεται σε ένα κατάλογο με σαράντα πέντε Ελλήνες επιστήμονες, γεννημένους από το 1974 και μετά, που έχουν δημοσιεύσει εργασίες με απήχηση στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης. Ο κατάλογος συντάχθηκε από τον κ. Ι. Ιωαννίδη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Δείτε το σχετικό άρθρο στην τοπική εφημερίδα "Πατρίς".

Διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατάταξη των Πανεπιστημίων στον κλάδο "Engineering & Technology"

Times Higher Education

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έτος 2018 κατατάσσεται στις θέσεις 301-400 στον κλάδο "Engineering & Technology" στην κατάταξη World University Rankings. Η συγκεκριμένη κατάταξη ανακοινώθηκε από έναν από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης Πανεπιστημίων, τον Times Higher Education (THE).

Αποτελεί επιτυχία της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, με σημαντική συνεισφορά του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

Βράβευση από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Βράβευση Σαββίδη από ΙΤΕ 2017
(Φωτογραφία: © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.)

Ο Αν. Καθηγητής του τμήματος Παύλος Σαββίδης βραβεύτηκε με το Βραβείο Έρευνας του ΙΤΕ 2017.

Η βράβευση αυτή μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, καθώς αποδίδεται σε συνάδελφο με συνεχή παραγωγή υψηλής ποιότητας ερευνητικού έργου και έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές διακρίσεις του Τμήματός μας. Ο Πρόεδρος εκ μέρους του Τμήματος εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια.

Βράβευση από την European Society of Rheology

Στον Καθηγητή του τμήματος Δημήτρη Βλασσόπουλο απονεμήθηκε από την European Society of Rheology το βραβείο Weissenberg του έτους 2015.

Το συγκεκριμένο βραβείο καθιερώθηκε το 1997 προς τιμήν του Karl Weissenberg για να τιμούνται Επιστήμονες της ρεολογίας που το κέντρο βάρους των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους βρίσκεται στην Ευρώπη «for outstanding, long-term achievements in the field of rheology».

Το βραβείο στον κ. Βλασσόπουλο απονέμεται για «seminal contributions to the rheology and rheophysics of architecturally complex polymers and colloids in bulk and at interfaces».

Εκλογή μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO)

Ο Καθηγητής Κώστας Τοκατλίδης εκλέχθηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO).

Η φετινή εκλογή αφορά σε συνολικά 52 νέα μέλη που είναι ερευνητές που προωθούν την αριστεία στο ψηλότερο διεθνές επίπεδο στον τομέα των βιοεπιστημών. Υπάρχουν επί του παρόντος 1600 μέλη στο EMBO, εκ των οποίων 59 κάτοχοι του βραβείου Nobel.

Οι στόχοι του EMBO είναι να υποστηρίζει εξαίρετους ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού περιβάλλοντος Αριστείας.

Ο καθηγητής Κ. Τοκατλίδης έλαβε αυτή την εξαιρετικά ανταγωνιστική καταξίωση ως αναγνώριση των αφοσιωμένων και μακροχρόνιων ερευνών του. Αυτές χαρακτηρίζονται από σημαντικά επιτεύγματα στην κατανόηση των θεμελιωδών μηχανισμών βιογένεσης και λειτουργίας των μιτοχονδρίων που είναι τα οργανίδια παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα.

Ανακήρυξη επισκέπτη καθηγητή (Adjunct Professor) στο Πανεπιστήμιο του Akron των ΗΠΑ

Ο Καθηγητής Γ. Φυτάς ανακηρύχθηκε επισκέπτης καθηγητής (Adjunct Professor) έως το Φεβρουάριο του 2016 στο Department of Polymer Engineering του Πανεπιστημίου του Akron των ΗΠΑ.

Κατάταξη Τμημάτων Υλικών διεθνώς

Το τμήμα μας διακρίθηκε κατά το έτος 2015 στη σχετική κατάταξη του École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Παλαιότερες Διακρίσεις

Δείτε εδώ

Διακρίσεις Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Eleni-Asimina Kabouraki was awarded the Research Student Price Oral Presentation Award and an Attendance Bursary for Research Students at the Symposium J, E-MRS Spring Meeting 2013 for the presentation of her work:

Quantum dot based higher order nonlinear photonic devices

The fabrication of cadmium sulfide (CdS) quantum dot (QD) containing 3D high-resolution nanostructures that exhibit higher order diffraction patterns and stop-gaps at visible wavelengths is presented. These structures are produced using direct laser writing (DLW) of novel hybrid organic-inorganic materials and are proposed as an emerging platform for photonic applications.

Το Τμήμα μας στον Τύπο

Αφιερώματα - Παρουσιάσεις ΤΕΤΥ

Παρουσίαση ερευνητικής δράσης

10 Χρόνια ΤΕΤΥ – Αναγόρευση Fuller

facebook icon