Τμήμα Επιστήμης & Μηχανικής Υλικών

Η διατμηματική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, iGem, στο #face_stories για το νέο project που στοχεύει στην οικονομική ανακούφιση των αγροτών

Το όνομα iGem Crete, το πρωτοσυναντήσατε στο Cretalive, ίσως και κάπου στα social media, ή σε ζάπινγκ ένα πρωινό, πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ανακοίνωσαν για πρώτη φορά πως προχωρούσαν με αυτό που αποκαλούσαν τότε “βρώσιμο εμβόλιο”!

Φέτος η διατμηματική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με φοιτητές τμημάτων όπως Βιολογίας, Τεχνολογίας κι Επιστήμης Υλικών, Computer Science Department, κ.ά, ενώνουν τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν τους αγρότες και τις καλλιέργειές μας.
Το φετινό project της ομάδας που έχει βάλει στόχο να διευκολύνει και να απλοποιήσει τις ζωές μας, αφορά την άμεση διάγνωση και κατ’ επέκταση την ίαση, ενός παθογόνου μικροβίου που ονομάζεται PSWV που προσβάλει τις καλλιέργειες, κυρίως την τομάτα.

Το νέο project, λοιπόν, αφορά αυτό το εργαλείο που θα βοηθήσει τους αγρότες να ανιχνεύσουν τον παθογόνο ιό στις καλλιέργειές τους. Κάτι σαν τα δικά μας rapid tests.
Η ιδέα είναι ήδη γεγονός, είναι όμως κι αρκετά ακριβό προϊόν, με πολλούς αγρότες να αδυνατούν να το προμηθευτούν. Η διαφορά που έρχεται να κάνει το iGem Crete, είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό και ακριβές τεστ, σε χαμηλότερη όμως τιμή. Έρχονται να “προσφέρουν” μια ανάσα στην τσέπη του αγρότη και της κοινωνίας. Διότι, όπως εξηγούν ο Σωτήρης κι ο Σταύρος, δύο από τους φοιτητές της επιστημονικής ομάδας, κάθε χρόνο περίπου 1 δις ευρώ χάνονται , κι αιτία του προβλήματος είναι αυτό το παθογόνο μικρόβιο.

“Το γεγονός ότι προκαλεί τόσο μεγάλες οικονομικές καταστροφές, σε συνδυασμό με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο, θα προσφέρει μια ανάσα και ανακούφιση στην τσέπη των καλλιεργητών” εξηγούν.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο project, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως ανθρώπινες ή ζωικές ασθένειες. Ενώ, υπογραμμίζουν, πως η διευκόλυνση αυτή θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών της Κρήτης, αφού θα “χάνονται” λιγότερες καλλιέργειες.

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το μέλλον των φοιτητών των Θετικών σπουδών, αλλά και κατά πόσο στο κυνήγι της εργασίας αρκεί τελικά ένα προπτυχιακό πτυχίο.