Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών

Πρόσκληση για την Τελετή Αποφοίτησης της 29/11/2023

21 Νοεμβρίου 2023

Δείτε την πρόσκληση.

Συμμετοχή στην εμβόλιμη εξεταστική του Ιανουαρίου 2024

27 Οκτωβρίου 2023

Παρακαλούνται οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην εμβόλιμη εξεταστική του Ιανουαρίου 2024, (θα διεξαχθεί παράλληλα με την τακτική εξεταστική), να κάνουν δήλωση στο eduportal  το χρονικό διάστημα από 30/10/2023 έως 5/11/2023.

Τα μαθήματα που μπορούν να δηλωθούν αφορούν μόνο μαθήματα που κάποτε είχαν δηλωθεί αλλά δεν εξετάστηκαν επιτυχώς και περιέχονται στην λίστα προσφερομένων μαθημάτων για την εμβόλιμη εξέταση του Χ.Ε..

Στην εμβόλιμη εξεταστική μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές μόνο από το 5ο έτος (9ο εξάμηνο) και πάνω.

Μπορείτε να δηλώσετε έως 4 μαθήματα.

Οδηγίες για το eduportal: Επιλέγετε δηλώσεις, στην συνέχεια περίοδο δήλωσης - Εμβόλιμη Χειμ. 2023-2024, μετά επιλέγετε τα μαθήματα που θέλετε και πατάτε προσωρινή αποθήκευση την συνέχεια έλεγχος ορθότητας δήλωσης - υποβολή δήλωσης - υποβολή.

Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Αναστασίας Κωνσταντίνου

26 Οκτωβρίου 2023

Δευτέρα 30/10/2023 και ώρα 15:00

στην αίθουσα Φ2 του Κτιρίου Τμήματος Φυσικού

Θέμα Διπλωματικής:

«Φωτοαποδόμηση γηρασμένων βερνικιών με λέιζερ και αξιολόγηση οπτικών μεθόδων τοπολογικού χαρακτηρισμού»

 

Διμελής Επιτροπή: Δημήτρης Παπάζογλου, Παρασκευή Πουλή

 Περίληψη:

Η εργασία εστίασε στη μελέτη της τοπολογίας γηρασμένων βερνικιών μετά την φωτοαποδόμηση με λείζερ. Για την ποσοτική ανάλυση της μορφολογίας των ακτινοβολημένων επιφανειών αξιοποιήθηκαν οπτικές συμβολομετρικές μέθοδοι. Στόχος της εργασίας είναι η αξιολόγηση του καθαρισμού γηρασμένων βερνικιών από την επιφάνεια πινάκων με ακτινοβολία λέιζερ, αναπτύσσοντας μια διάταξη και μεθοδολογία μέτρησης που βασίζεται στη συμβολή του φωτός στην προς εξέταση επιφάνεια.

Αιτήσεις χορήγησης ΠΠΔΕ Νοέμβριος 2023

26 Οκτωβρίου 2023

Δείτε το σχετικό έγγραφο. Υπενθύμιση: για το ΤΕΤΥ είναι βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων.

Πρόγραμμα Erasmus+ 2023-2024_Β’ Προκήρυξη Κινητικότητας Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης για Σπουδές και Πρακτική

25 Οκτωβρίου 2023

Πρόγραμμα Erasmus+ KA131 Β' Προκήρυξη Κινητικότητας Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω Κλασικού Προγράμματος Erasmus+ για ΣΠΟΥΔΕΣ και ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ  ακαδ. έτος 2023-2024

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων από 24.10.2023  έως και 13.11.2023 για τους φοιτητές επί πτυχίω (πρακτική άσκηση) από 24.10.2023  έως και 24.11.2023 για όλους τους άλλους φοιτητές (σπουδές και πρακτική άσκηση)

Προθεσμία εύρεσης φορέα για πρακτική άσκηση έως και 29.02.2024

Για την προκήρυξη, παρακαλώ δείτε εδώ: www.uoc.gr/intrel/images/2023-24_Συμπληρωματική_SMS__SMP.pdf

Για υποβολή των αιτήσεων, παρακαλώ δείτε εδώ: https://www.uoc.gr/intrel/aitiseis/apply-student

Για περαιτέρω διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθύνεστε:

-στην κ. Ε. Απανωμεριτάκη στο Ρέθυμνο (email: erasmus-outgoing.reth@uoc.gr τηλ. 28310 77723)

-στην κ. Ε. Σκουντάκη στο Ηράκλειο - ΣΘΕΤΕ (email: evgenia.skountaki@uoc.gr  τηλ. 2810 393180)

-στην κ. Σ. Μ. Βασιλάκη στο Ηράκλειο - Ιατρική (email: erasmusmed@uoc.gr  τηλ. 2810 394010)

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας κ. Σοφίας Αντωνοπούλου

20 Οκτωβρίου 2023

Θέμα Διπλωματικής:

«Εναπόθεση διαφανών αγώγιμων οξειδίων πάνω σε περοβσκιτικά ηλιακά κελιά»

Δευτέρα 30/10/2023 και ώρα 14:00 στην αίθουσα Β2 του Κτιρίου Τμήματος Χημείας

Διμελής Επιτροπή: Νικόλαος Πελεκάνος, Κωνσταντίνος Στούμπος

 Abstract:

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) περοβσκίτη, δεδομένου ότι μπορούν να καταστούν φθηνότερα από αυτά του πυριτίου και ότι έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση στην απόδοσή τους μέσα σε λίγα χρόνια. Έτσι και σε αυτήν την έρευνα σε μία προσπάθεια να αυξήσουμε την απόδοση των Φ/Β περοβσκίτη μέσω της χρήσης τους σε διατάξεις tandem, εστιάσαμε στην εναπόθεση διάφανων αγώγιμων οξειδίων όπως είναι το ΙΤΟ πάνω σε Spiro-OMeTAD. Το τελευταίο είναι το τυπικό στρώμα μεταφοράς οπών σε μία διάταξη περοβσκίτη το οποίο συχνά καταστρέφεται με τη βίαιη εναπόθεση του ITO. Στα πρώτα πειράματα έγιναν απευθείας εναποθέσεις του ITO με διαφορετικές συνθήκες πάνω σε Φ/Β διατάξεις περοβσκίτη, με σκοπό να βρεθούν οι βέλτιστες συνθήκες που είναι λιγότερο επιβλαβείς για το Spiro-OMeTAD. Διαπιστώθηκε σημαντική ελάττωση της Φ/Β απόδοσης σε όλες τις περιπτώσεις, γεγονός που μας προέτρεψε να αναζητήσουμε υποψήφια υλικά ως προστατευτικό στρώμα του Spiro-OMeTAD κατά την εναπόθεση του ΙΤΟ. Δοκιμάσθηκαν για αυτό το λόγο, λεπτά υμένια οξειδίου του μολυβδαινίου με διαφορετικές τεχνικές εναπόθεσης όπως η εκτόξευση (sputtering) και η εξάχνωση ηλεκτρονιακής δέσμης (e-beam). Μεταξύ των δύο τεχνικών, η e-beam εναπόθεση έδωσε καλύτερα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας συνολικά έως και μικρή αύξηση της Φ/Β απόδοσης, με σημαντική αύξηση του φωτορεύματος αλλά και παράλληλα μείωση της τάσης ανοικτού κυκλώματος. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για μελλοντικές έρευνες.

Έναρξη περιόδου δηλώσεων και διανομών συγγραμμάτων Χειμερινού εξαμήνου 2023-24

17 Οκτωβρίου 2023

Σύμφωνα με το έγγραφο (https://www.materials.uoc.gr/wp-content/uploads/2023/10/Dianomi_Xeimerinou_2023_24-2.pdf) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η διανομή συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την *Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023* και θα ολοκληρωθεί την *Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024*. Οι δηλώσεις συγγραμμάτων των φοιτητών θα ξεκινήσουν την *Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023* και θα ολοκληρωθούν την *Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023*.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές υποχρεούνται να προβούν σε δήλωση μαθημάτων στο οικείο τμήμα τους και δικαιούνται να παραλάβουν συγγράμματα μόνο για τα μαθήματα εκείνα τα οποία έχουν συμπεριλάβει κατά το τρέχον εξάμηνο στη δήλωση μαθημάτων τους. Επισημαίνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δεν δικαιούνται δωρεάν διδακτικά συγγράμματα. Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή απορίες μπορείτε πάντα να απευθύνεστε στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών του Ευδόξου (https://eudoxus.gr/contact).

Εάν έχετε απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο σύνδεσμο http://eudoxus.gr/OnlineReport.

Πρόσκληση και Πρόγραμμα Τελετής Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών

16 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τη συνημμένη πρόσκληση και το πρόγραμμα για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογία Υλικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18-10-2023 και ώρα 11:00.

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας κ. Μαργαρίτας Λούσα

11 Οκτωβρίου 2023

Πέμπτη 26/10/2023 και ώρα 12:00

στην αίθουσα Ε102 του Κτηρίου Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Θέμα Διπλωματικής:

«Ab-initio insights on adsorption on ZnO surfaces doped with Mn»

 

Διμελής Επιτροπή: Ιωάννης Ρεμεδιάκης, Γεώργιος Κοπιδάκης

 Abstract:

Zinc Oxide (ZnO) is a wide-bandgap semiconductor material that has been extensively studied due to its unique electronic and optical properties, which play a crucial role in a variety of applications such as rubber, adhesives, pigments, batteries and main different catalytic applications to mention just a few. Moreover, adsorption is a well known aspect in catalysis and in some cases the degree of adsorption can also be used as an indicator of the catalytic activity of a material. The main focus on this thesis will be the simulation of molecular adsorption on ZnO surface slabs doped with Mn. Simulations of adsorption on Mn-doped ZnO surfaces, can provide important insight into the catalytic properties of the material and aid in the development of more efficient and selective catalysts. We consider adsorption of model molecule such as CO and H on its surface. We focus on the adsorption energy and in particular, how it depends on adsorption site and Mn content. The simulations are performed using the Vienna Ab-initio Simulation Package (VASP), one of the most widely used in the field of computational materials science, which performs first-principles electronic structure calculations using DFT (Density Functional Theory).

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας κ. Ειρήνης Κολιού

11 Οκτωβρίου 2023

Πέμπτη 26/10/2023 και ώρα 10:00

στην αίθουσα Φ2 του Κτιρίου Τμήματος Φυσικής

Θέμα Διπλωματικής:

« Εφαρμογές Οπτικής Φασματοσκοπίας στην Μελέτη Καυσίμων »

 

Διμελής Επιτροπή: Δημήτριος Παπάζογλου, Πέτρος Σαμαρτζής

Περίληψη:

Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιούνται τεχνικές οπτικής φασματοσκοπίας στην μελέτη υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, μέσω μετρήσεων φασματοσκοπίας απορρόφησης UV-NIR, FTIR, Raman και φθορισμού, επιχειρούμε τον χαρακτηρισμό μιγμάτων ναυτιλιακού καυσίμου (blends) ως προς την σταθερότητά τους καθώς και την ανίχνευση νοθείας σε καύσιμα κίνησης με χημικούς διαλύτες. Η εξαγωγή πληροφορίας από τα φασματοσκοπικά δεδομένα γίνεται με την χρήση μεθόδων στατιστικής ανάλυσης